НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- 500 - 700 г брашно
- 21 г жива мая или 7 г суха мая
- 125 мл топло прясно мляко
- 150 г захар
- 5 яйца
- 150 г мазнина (аз смесвам 100 г масло със 50 г мас)
- щипка сол
- аромати по Ваше желание - ванилия, настъргана кора на лимон, сок от лимон, може портокал, може също ампула с аромат на масло и ванилия или каквото решите
- стафиди, бадеми, захаросани корички от портокал или лимон
- аз използвах днес локум
Начин на приготвяне или как се приготвя тестеното изделие:
- Освен, че кухнята е топла, продуктите със стайна температура, брашното е двойно пресято. Не пренебрегвайте пресяването. В топлото мляко разтварям маята, добавям 1 ч. л. захар и 2 с. л. брашно. Разбърквам и оставям за 5 минути до камината или докато маята шупне.
- В купата на миксера чуквам четири от яйцата и белтъка на петото яйце.
- Жълтъка покривам с фолио за свежо съхранение и прибирам в хладилник за намазване на козунака. Към яйцата добавям цялото количество захар и включвам машината с накрайник за крем и разбивам до пухкава пяна. Така всъщност разтопявам и захарта. В рецептата до сега, просто затоплях млякото и в него разтопявах захарта. Накрая на разбиването добавям ароматите. В случая ванилова захар, ампула аромат на масло и ванилия и настъргана кора от лимон.
- Когато маята е готова, добавям към яйцата. Отмервам 500 гр брашно в купата на миксера към другите съставки. Останалото брашно оставям на една страна, защото ще ми е нужно известно количество за добавяне и омесване. Сменям накрайника на миксера с този за тесто. Включвам машината и засичам 20 мин. Брашното, което допълнително добавях всеки път е различно като количество и няма как да напиша категоричен грамаж. Всичко зависи от качество на брашно, от използвана мазнина, от големина на яйца. Просто добавяте брашно до получаването на меко, но не лепнещо тесто.
- Готовото тесто оформям на топка в купата, покривам с фолио за свежо съхранение и изчаквам търпеливо да увеличи двойно своя обем. Това може да е 40 минути, но може и 1,5 - 2 часа да отнеме. Важно е помещението да е достатъчно топло. С набрашнени ръце и много нежно изсипвам тестото върху набрашнена плоскост. Съвсем кратко и нежно премесвам. Тук е моментът на добавяне на стафиди, захаросани корички и други добавки по желание. Разделям на горе - долу четири еднакви части. Оформям на фитили, които оплитам. Слагам във формата, покривам с кърпа и изчаквам търпеливо да напълни тавата. На всеки фитил разпределям по малко локум и оформям. Втасалия козунак намазвам с разбито с малко водичка или олио жълтък. Загрявам фурната до 180 градуса и без вентилатор. Пека на горен и долен реотан като тавата е на първо ниво отдолу нагоре. На 20 - тата минута покривам с алуминиево фолио, за да не изгори много захарната коричка. Печенето продължава общо между 50 и 60 минути. Бъдете бдителни и проверявайте готовността на козунака.
Рецепта предоставена от Елайза.