Необходими продукти
- 25 гр. Мая
- 120 гр. Стафиди или както в моя случай ( сухи фурми )
- 150 гр. Захар
- 200 мл. Прясно мляко
- 600 гр. Пшенично брашно
- 20 мл. Олио
- 50 гр. Меко масло
- 3 Броя яйца
- 20 мл. Ром
- 1 Жълтък и 1 с.л. Прясно мляко за намазване
- 30 гр. Бадеми за украса
Начин на приготвяне или как се приготвя тестеното изделие:
- Загрявам млякото и го смесвам с маята и малко брашно. Разбърквам и оставям да шупне.
- Разбивам яйцата със захарта, мекото масло, малко ром и настъргана кора от лимон и портокал. Хубаво разбърквам. Прибавям маята и останалото брашно. Замесвам меко тесто. Леко го разпъвам на работния плот и му добавят олиото. Меся докато не поеме всичкото олио.
- Оставям да втасва за 3 часа и да удвои обема си.
- След това разточвам 4 пури, от които правя козунака. След като е оформен, слагам сладкарска тавичка върху него, без дъното и, за да добия височина при печене. Оставям да втаса за още един час.
- След това намазвам с жълтък и една супена лъжичка прясно мляко.
- Поръсвам с бадеми и пека в предварително загрята фурна, на 180 градуса до хубаво зачервяване.
Рецепта предоставена от Conquer the Kitchen.
Ianka Todorova 4 год
Браво