Необходими продукти:
За месото:
- 1 агнешко бутче или плешка
- горчица
- 70 гр масло
- подправка за агнешко на Пикантина
- 200 мл бяло вино
За плънката с гъби:
- 200 гр печурки
- 3 стръка зелен лук
- 4 триъгълничета топено сирене
- мащерка
За зелената плънка:
- 200 гр спанак или лапад
- 3 стръка зелен лук
- 150 гр саламурено сирене
- джоджен
Начин на приготвяне:
- Обезкостете плешката или бутчето (в интернет има достатъчно клипове, които да помогнат).
- Трябва да получите правоъгълно парче. Ако е нужно изрежете по-дебелите места, за да е равномерно и изтънете с чукче. Посолете я и цялата я намажете с горчица.
- Разтопете маслото, нека се охлади малко и в него сложете една пълна супена лъжица от подправката. Поливайте върху месото и втривайте навсякъде. Хубаво е месото да престои няколко часа да се овкуси добре. Аз приготвих две рула, с два вида плънка.
- За зелената използвах лапад. Нарежете спанака/лапада и зеления лук.
- Запържете лука, добавете спанака и подправете с джоджен. Дръпнете от котлона и натрошете сиренето.
- За пълнежа от гъби почистете и нарежете на ситно печурките и зеления лук. Запържете ги до готовност. Подправете с мащерката.
- Разстелете месото и сложете избраната плънка в единия край. Ако е с гъбите, тук е момента да сложите и топеното сирене. Навийте на стегнато руло и завържете с дебел памучен конец.
- Сгорещете олио в подходящ съд и запечатайте така оформеното руло от всички страни.
- Прехвърлете го в тавичка, сипете виното и още толкова вода. Посолете.
- Завийте с фолио и печете на 160 градуса за два часа.
- Премахнете фолиото и запечете за 30 минути на 180 градуса като поливате със сосчето.
Рецепта предоставена от Антоанета Ранчева.
Антония Драганова 4 год
Сигурна съм, че е толкова вкусно, колкото и изглежда! ?