Рецепта за Козуначени мъфини

Коментари · 303 Прегледа

Рецепта за Козуначени мъфини. Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Моята Великденска рецепта". Рецепта за десерт - Козуначени мъфини.

Необходими продукти: 

  • 2 яйца
  • 65-70 гр. захар
  • 80 мл. кокосово мляко
  • 20 мл. прясно мляко
  • 4 супени лъжици олио (40 мл.)
  • 330 гр. брашно + допълнително
  • половин кубче прясна мая
  • 2 ванилии на прах, настъргана кора от лимон

по желание – стафиди и шипков мармалад.

Начин на приготвяне:

  1. В съда на хлебопекарната се чукват двете яйца, а към тях се добавя кокосовото мляко заедно с прясното. Тъй като кокосовото мляко е в твърдо състояние, се загрява за няколко секунди в микровълновата, за да се втечни.
  2. Добавя се и олиото, което може да се замени с разтопено масло по избор – краве, кокосово, какаово или друго. Добавят се захарта и брашното, като не се пресява. По желание се слагат ванилия, лимонова кора или друга подправка. Най-отгоре се натрошава половин кубче мая.
  3. Хлебопекарната се пуска на програма за тесто, като на петата минута се проверява дали брашното е достатъчно. Ако тестото е станало на топка, значи е ок. Ако полепва по стените на съда, се добавят още 1-2 лъжици, докато се поеме и стане топка. Когато програмата приключи, тестото ще е удвоило обема си.
  4. Тестото се изважда от хлебопекарната и се прехвърля върху плота (много леко набрашнен). С намазнени ръце може да се "поблъска" няколко пъти, след което се разделя на 4 части.
  5. Всяка се разточва леко или се раздърпва с ръка, за да се получи дълъг овал. Намазва се с мармалад от шипки, добавят се и стафиди. Затваря се, за да се получи дебел фитил.
  6. С нож всеки фитил се разрязва на 3 парченца, раздърпват се леко и се навиват на розички. Всяка розичка се прехвърля във формичка за мъфини, от най-високите.
  7. От тази доза стават 12 мъфинчета, а ако се използват стандартни хартиени формички, ще се получат 15-16 броя. Оставят се в леко загрята, но изключена фурна, за около 15-20 минути, за да втасат втори път. След това се намазват с жълтък, поръсват се със захар и се пекат до готовност: първо за 10 минути на 180 градуса, после на 150 градуса за още 8-10 минути.

 

Рецепта предоставена от Стела Георгиева.

 

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg