Необходими продукти:
- 2 яйца
- 65-70 гр. захар
- 80 мл. кокосово мляко
- 20 мл. прясно мляко
- 4 супени лъжици олио (40 мл.)
- 330 гр. брашно + допълнително
- половин кубче прясна мая
- 2 ванилии на прах, настъргана кора от лимон
по желание – стафиди и шипков мармалад.
Начин на приготвяне:
- В съда на хлебопекарната се чукват двете яйца, а към тях се добавя кокосовото мляко заедно с прясното. Тъй като кокосовото мляко е в твърдо състояние, се загрява за няколко секунди в микровълновата, за да се втечни.
- Добавя се и олиото, което може да се замени с разтопено масло по избор – краве, кокосово, какаово или друго. Добавят се захарта и брашното, като не се пресява. По желание се слагат ванилия, лимонова кора или друга подправка. Най-отгоре се натрошава половин кубче мая.
- Хлебопекарната се пуска на програма за тесто, като на петата минута се проверява дали брашното е достатъчно. Ако тестото е станало на топка, значи е ок. Ако полепва по стените на съда, се добавят още 1-2 лъжици, докато се поеме и стане топка. Когато програмата приключи, тестото ще е удвоило обема си.
- Тестото се изважда от хлебопекарната и се прехвърля върху плота (много леко набрашнен). С намазнени ръце може да се "поблъска" няколко пъти, след което се разделя на 4 части.
- Всяка се разточва леко или се раздърпва с ръка, за да се получи дълъг овал. Намазва се с мармалад от шипки, добавят се и стафиди. Затваря се, за да се получи дебел фитил.
- С нож всеки фитил се разрязва на 3 парченца, раздърпват се леко и се навиват на розички. Всяка розичка се прехвърля във формичка за мъфини, от най-високите.
- От тази доза стават 12 мъфинчета, а ако се използват стандартни хартиени формички, ще се получат 15-16 броя. Оставят се в леко загрята, но изключена фурна, за около 15-20 минути, за да втасат втори път. След това се намазват с жълтък, поръсват се със захар и се пекат до готовност: първо за 10 минути на 180 градуса, после на 150 градуса за още 8-10 минути.
Рецепта предоставена от Стела Георгиева.