Необходими продукти:
За блат за форма 26-28см
- 3яйца
- 150гр захар
- 1 ванилия
- 150мл прясно мляко /или плодов сок/
- 150мл олио
- 225 гр брашно +1 бакпулвер, предварително пресято
Начин на приготвяне:
- Яйцата се разбиват със захарта и ванилията до побеляване. Добява се на тънка струйка олиото и прясното мляко. Накрая се прибавят и сухите съставки, радбърква се сместа с шпатула и се изсипва във формата за печене, върху хартия за печене.
- Пече се на 160 -170гр за около 45 мин / проверяваме с клечка дали се е изпекъл блата/ , след което изваждаме блата от формата и го оставяме да се охлади.
- Разрязваме го на 2 части.
За еклерите:
- 1ч.ч. вода
- 1/2ч.ч. олио
- щипка сол и щипка захар
- 1ч.ч. брашно
- 4 яйца
Начин на приготвяне:
- Водата, заедно с олиото и щипките сол и захар се слагат на котлона да заврат, добавя се брашното и се бърка енергично докато тестото започне да се отделя от стените на съда.
- Оставя се да изстине и се добавят 1 по 1, 4 броя яйца. От полученото тесто шприцоваме еклерчета и ги изпичаме на 200гр до готовност.
- След като изстинат ги пълним с крем.
Крем за еклерите:
- 1л прясно мляко
- 4с.л. брашно
- ванилия 2бр
- 1ч.ч. захар
- 4 жълтъка
- 1/2 пак краве масло
Начин на приготвяне:
- С 1/2 от крема пълним еклерчетата.
- Втората половина от крема смесваме с предварително разбита 750мл сладкарска сметана.
Сглобяваме тортата.
- В поднос поставяме първия блат, не е нужно да го сиропираме, понеже е достатъчно сочен.
- Нанасяме тънък слой от сметановия крем, подреждаме еклерите, и покриваме отново със сметановия крем.
- Изравняваме и поставяме отгоре втория блат.
- Измазваме тортата с останалия сметанов крем и украсяваме по желание.
Рецепта предоставена от Галина Георгиева.
Илиян Георгиев 4 год
ТОП! Торта победител!