Продукти за блата:
- 250г кафява захар
- 3 големи яйца на стайна температура
- 300мл слънчогледово олио
- 5мл ванилов екстракт
- 150мл портокалов сок
- 1ч.л бакпулвер
- 1ч.л сода
- 1/2 ч.л сол
- 1ч.л канела
- 1ч.л микс от подправки- джинджифил и индийско орехче
- 300г настъргани моркови
- 100г смлени орехи
Продукти за крема:
- 120г краве масло на стайна температура
- 250г крема сирене
- 5мл ванилия
- Щипка сол
- 15мл лимонов сок
- 500г пудра захар пресята
- 150мл разбита сладкарска сметана
Приготвяне на блатовете:
- Загрейте фурната на 180°.
- Покрийте 2 тавички с откопчавящо дъно с хартия за печене.
- Обелете и настържете морковите на ситно ренде.
- Натрошете суровите орехи на парченца.
- Сложете захарта, олиото, яйцата, ванилията и портокаловия сок в купа и разбийте с миксер на средна скорост до пълното разтваряне на захарта.
- В друга купа пресейте брашното, набухвателите, солта, канелата и подправките. Добавете към основната смес и разбийте.
- Накрая добавете настърганите моркови и орехите и разбъркайте с шпатула.
- Разпределете сместта на две равни части.
- Печете около 35-40 мин до суха клечка.
- Извадете от фурната и оставете да се охладят.
Приготвяне на крема:
- В купа сложете крема сиренето, маслото, ванилията и лимоновия сок. Разбийте внимателно на ниска скорост. Добавете постепенно пудрата захар и разбърквайте докато поеме цялата захар.
- В отделна купа разбийте на сняг сметаната и прибавете с шпатула към останалата смес.
- Приберете в хладилник за да стегне преди да сглобите тортата.
За да сглобите тортата:
- Поставете първия блат и отгоре нанесете от крема.
- Повторете същото и с втория блат.
- С останалия крем измажете цялата торта.
- Приберете в хладилник за 4-6часа.
- Аранжирайте по желание.
Рецепта предоставена от Радина Рачева.