Необходими продукти:
- 4 яйца
- 150 мл топло мляко
- 200 г захар
- 700 г брашно
- 10 г суха мая
- 75 г мазнина (мас, масло ,олио)
- щипка сол
- 1 капсула ванилия
- кората от 1 лимон
- стафиди, локум, бадеми
Начин на приготвяне:
- Ако месите в хлебопекарна, тогава слагате първо разбърканите яйца, захарта, прясното мляко, щипката сол, малка част от мазнината, лимоновата кора, ванилията, маята и започвате да добавяте брашното до меко тесто (като мекото на ухото ви) след това добавяте малко по малко останалата мазнина до поемането и.
- След като спре да меси програмата я рестартирам още веднъж да меси и я оставям до края.
- Вадя тестото и с омазнени ръце оформям фитили, в които слагам стафиди, локум, шоколад, по ваш вкус!
- Мажете с жълтък смесен с много малко мляко и олио, ръсите със захар (може да забодете бадемчета).
- Оставяте отново да втаса и печете на 180 градуса до готовност, ако има нужда покривате с хартия за печене, за да не изгори отгоре.
Рецепта предоставена от Мария Калудова.