Рецепта за Торта "Зайче"/Кокосова торта/

Коментари · 244 Прегледа

Рецепта за Торта "Зайче"/Кокосова торта/. Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Моята Великденска рецепта". Рецепта за десерт - Торта "Зайче"

Необходими продукти:

  • блат 4 яйца
  • 120мл олио
  • 120мл газирана вода
  • 300гр брашно
  • бакпулвер
  • 200гр захар
  • ванилия
  • 5 пакетчета(по 20 гр) кокосови стърготини - за блата, сиропа, крема и за украса

Крем:

  • заквасена сметана-450гр
  • масло-125гр
  • крема сирене-125гр
  • 100гр бял шоколад
  • ванилия
  • 150гр пудра захар

Сироп:

  • 300мл вода
  • 200гр захар

За ушички-2 вафли/вкус по избор/

За очички и носле - шоколадови фъстъци

 

Начин на приготвяне:

  1. За блата - яйцата и захарта се разбиват на пухкав крем. До побеляване, светло жълт цвят.
  2. Добавя се 150гр от брашното, като се пресява през сито.
  3. Разбърква се внимателно, колкото да се овлажни брашното и се включва миксера и се разбива за кратко.
  4. Добавят се олиото и газираната вода, върху тях останалите 150 гр брашно, през сито, ванилиите и бакпулвера. Отново с бъркалките на изключения миксер се обърква внимателно, колкото да се овлажни брашното и се включва и разбива за кратко, докато стане хомогенна смес без бучки. Накрая добавяме и пакетче кокосови стърготини и разбъркваме с лъжица докато се поемат от сместа.
  5. Форма за торта 24см се намаслява и набрашнява и в нея се изсипва сместа за блата.
  6. Печем в предварително загрята на 180С фурна без вентилатор до суха клечка, около 30-35 минути. Готовия изпечен блат се охлажда напълно преди да се разреже. Най-добре е това/разрязването/ да стане на следващия ден. След като го извадите от фурната, оставете го във формата за десетина минути и след това го извадете да се охлажда на решетка. А щом се охлади напълно, го завийте с кърпа и оставете на стайна температура за следващия ден. Блат се разрязва с конец на четири тънички блата .Като реално се получават три блата, а четвъртия е едно малко капаче, което се натрошава на трохи. От него и изрезките при офермянето на заека плюс 2-3 лъжици от крема се приготвя смес, с която оформяме опашката и лицето на заека. Получава се нещо като смес за скалички, която е мека и позволява да я оформим във всякакви форми.
  7. Приготвяме си сиропа от 300мл вода, 200гр захар и едно пакетче кокосови стърготини.
  8. Слагаме ги на котлона и оставяме да заври и да се стопи захарта. Щом се охлади, прецеждаме, а кокоса добавяме към крема. За крема белия шоколад се разтопява на водна баня, към него се добавя маслото и крема сиренето.
  9. Разбиват се и се добавя сметаната и пудрата захар, ванилията, добре отцедените кокосови стърготини от сиропа. Разбиваме отново. Прибираме в хладилника да се сгъсти-да стегнат маслото и шоколада, за около 1,30-2 часа.
  10. Щом крема е готов започваме с подреждането на тортата. Първия блат се напоява със сироп и се намазва с крем, следващия блат се сиропира и намазва крем, а последния се сиропира и обръщаме тортата на обратно. Всичко се случва много внимателно, тъй като от сиропа блатовете стават меки, макар и не веднага, но все пак опасността да се строши е реална.
  11. Разрязва се на две еднакви половини и се намазва с крем/може и да се сиропира леко,преди намазването./Изправят се и се слепват двете половини/. Изрязва се част от блата , за да се оформи главата, която е по-ниско от тялото. Така се получава нещо като поставка, върху която ще нанесем сместа от крем и трохи. След като се обърне, нареже, се слага в чинията, в която ще се сервира и се измазва цялата обилно с крем.
  12. От сместа с трохи и крема се оформят две топчета и се сплескват, залепват се в долната част на изрязаната част на блатовете. Те ще влязат в ролята на бузки на зайчето.
  13. Оформя се още едно топче от сместа, която ще е опашката на зайчето. От останалата смес оформям една голяма топка, която сплесквам да заприлича на триъгълник, залепвам го върху бузките и притискам, за да оформя две ямки, които ще са за очите, да остане между тях една издадена част, която ще е нослето. Намазват се и тези части с крем.
  14. Готовата намазана с крем торта се поръсва обилно и навсякъде с кокосови стърготини.
  15. Поставят се очичките и нослето. За ушите вафлите се изрязват и се намазват с крем, поръсват се с кокосови стърготини и се набучват в меката част на главата.
  16. Прибираме в хладилника за поне 5-6 часа.

Рецепта предоставена от Десласлава Енчева.

 

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg