Необходими продукти:
- блат 4 яйца
- 120мл олио
- 120мл газирана вода
- 300гр брашно
- бакпулвер
- 200гр захар
- ванилия
- 5 пакетчета(по 20 гр) кокосови стърготини - за блата, сиропа, крема и за украса
Крем:
- заквасена сметана-450гр
- масло-125гр
- крема сирене-125гр
- 100гр бял шоколад
- ванилия
- 150гр пудра захар
Сироп:
- 300мл вода
- 200гр захар
За ушички-2 вафли/вкус по избор/
За очички и носле - шоколадови фъстъци
Начин на приготвяне:
- За блата - яйцата и захарта се разбиват на пухкав крем. До побеляване, светло жълт цвят.
- Добавя се 150гр от брашното, като се пресява през сито.
- Разбърква се внимателно, колкото да се овлажни брашното и се включва миксера и се разбива за кратко.
- Добавят се олиото и газираната вода, върху тях останалите 150 гр брашно, през сито, ванилиите и бакпулвера. Отново с бъркалките на изключения миксер се обърква внимателно, колкото да се овлажни брашното и се включва и разбива за кратко, докато стане хомогенна смес без бучки. Накрая добавяме и пакетче кокосови стърготини и разбъркваме с лъжица докато се поемат от сместа.
- Форма за торта 24см се намаслява и набрашнява и в нея се изсипва сместа за блата.
- Печем в предварително загрята на 180С фурна без вентилатор до суха клечка, около 30-35 минути. Готовия изпечен блат се охлажда напълно преди да се разреже. Най-добре е това/разрязването/ да стане на следващия ден. След като го извадите от фурната, оставете го във формата за десетина минути и след това го извадете да се охлажда на решетка. А щом се охлади напълно, го завийте с кърпа и оставете на стайна температура за следващия ден. Блат се разрязва с конец на четири тънички блата .Като реално се получават три блата, а четвъртия е едно малко капаче, което се натрошава на трохи. От него и изрезките при офермянето на заека плюс 2-3 лъжици от крема се приготвя смес, с която оформяме опашката и лицето на заека. Получава се нещо като смес за скалички, която е мека и позволява да я оформим във всякакви форми.
- Приготвяме си сиропа от 300мл вода, 200гр захар и едно пакетче кокосови стърготини.
- Слагаме ги на котлона и оставяме да заври и да се стопи захарта. Щом се охлади, прецеждаме, а кокоса добавяме към крема. За крема белия шоколад се разтопява на водна баня, към него се добавя маслото и крема сиренето.
- Разбиват се и се добавя сметаната и пудрата захар, ванилията, добре отцедените кокосови стърготини от сиропа. Разбиваме отново. Прибираме в хладилника да се сгъсти-да стегнат маслото и шоколада, за около 1,30-2 часа.
- Щом крема е готов започваме с подреждането на тортата. Първия блат се напоява със сироп и се намазва с крем, следващия блат се сиропира и намазва крем, а последния се сиропира и обръщаме тортата на обратно. Всичко се случва много внимателно, тъй като от сиропа блатовете стават меки, макар и не веднага, но все пак опасността да се строши е реална.
- Разрязва се на две еднакви половини и се намазва с крем/може и да се сиропира леко,преди намазването./Изправят се и се слепват двете половини/. Изрязва се част от блата , за да се оформи главата, която е по-ниско от тялото. Така се получава нещо като поставка, върху която ще нанесем сместа от крем и трохи. След като се обърне, нареже, се слага в чинията, в която ще се сервира и се измазва цялата обилно с крем.
- От сместа с трохи и крема се оформят две топчета и се сплескват, залепват се в долната част на изрязаната част на блатовете. Те ще влязат в ролята на бузки на зайчето.
- Оформя се още едно топче от сместа, която ще е опашката на зайчето. От останалата смес оформям една голяма топка, която сплесквам да заприлича на триъгълник, залепвам го върху бузките и притискам, за да оформя две ямки, които ще са за очите, да остане между тях една издадена част, която ще е нослето. Намазват се и тези части с крем.
- Готовата намазана с крем торта се поръсва обилно и навсякъде с кокосови стърготини.
- Поставят се очичките и нослето. За ушите вафлите се изрязват и се намазват с крем, поръсват се с кокосови стърготини и се набучват в меката част на главата.
- Прибираме в хладилника за поне 5-6 часа.
Рецепта предоставена от Десласлава Енчева.