Необходими продукти:
- мая 11гр. суха ( ако използвате жива – 24гр.)
- 200гр. захар (едра)
- 150мл. прясно мляко (леко затоплено)
- 50мл. кисело мляко (на стайна температура)
- 600гр. брашно за козунак или баница, 3 пъти пресято
- от 100-150гр. брашно за доомесване на козунака
- 1с.л. олио
- 100гр. краве масло (разтопено)
- 3бр. яйца със среден размер (яйцата на стайна температура да са били)
- 100гр.стафиди накиснати в 60 мл. тъмен ром
- 1 с,л. ром (този с който са киснали стафидите)
- цитрусови кори
- ванилова есенция
- 100гр. локум
- щипка сол
- 1 жълтък + 1с.л. прясно мляко за намазване на козунака
- ядки по избор
- захар за поръсване на козунака
Начин на приготвяне:
- Започнете със стартера, а именно съживяването на тестото. За целта в купа изсипете прясното мляко, добавете маята, 1 с.л. захар и 4 с.л. от брашното. Разбъркайте до еднородна смес, без бучки. Покрийте и оставете докато маята “шупне” и се активира.
- През това време разбийте яйцата със захарта до побеляване на сместа.
- Към яйчената смес добавете ванилията, цитрусовите корички, олиото,щипка сол, киселото мляко и отново разбийте с миксера.
- Добавете 1с.л. ром от накиснатите стафиди към яйчената смес, разбъркайте с дървена бъркалка.
- Пресейте брашното 3 пъти. Направете кладенче в средата и добавете шупналата мая и яйчената смес.
- Постепенно разбърквайте с дървена бъркална, след което започнете да месите. По време на месенето добавете още от 100 до 150гр. брашно – не повече. Леко ще лепне това да не ви притеснява!
- Добре замесаното тесто намажете с малко от маслото и оставете в купа покрита с кърпа, да отпочине за 10мин.
- След почивката на тестото започнете да вкарвате в него от разтопеното масло. Това е най-трудната част. Тежко е ,ще “шляпа” и ще ви изглежда, че никога няма да се справите, но единственото което иска е МЕСЕНЕ. Месете както ви е удобно и можете. Тук, ако искате използвайте машина за месене, миксер или се доверете на ръцете си. Ако ви е твърде трудно правете кратки почивки, така ще се хидратира тестото и пак продължете, но тестото дръжте покрито задължително.
- Това което ще получите е едно вече не лепнещо тесто ,идеално,меко и еластично.
- Покрийте го и оставете докато си утрои от обема си.
- Втасалото тесто го размесете леко и разделете на 6 равни топчета.
- Аз направих 2 козунака, като всеки козунак е сплетен от по три фитила.
- За пълнеж използвах стафидите киснати в ром и локум, който придава допълнителна сладост. Може да добавите и шоколадови капки или течен шоколад. Плънката е по избор.
- Много е важно фитилите преди сплитане да се усукват – така стават конците!
- Сплетените козунаци се оставят отново да втасат докато удвоят от обема си. Имайте предвид, че при печенето те още се надигат.
- Намажете ги с жълтъка и прясното мляко,поръсете с мокра захар и мокри ядки. Така няма да изгорят при печенето.
- Пекох ги 40мин.
Рецепта предоставена от Зорница Данева.