Необходими продукти:
За масленото тесто:
- 120 г меко масло
- 1 яйце
- 1/2 ч.л. сол
- черен пипер
- 250 г брашно
За плънката:
- 300 г. аспержи
- 3 пакетчета крема сирене
- 2 суп. лъжици кисело мляко
- 100 г заквасена сметана
- 1 яйце
- сол
- черен пипер
- риган
- червен лук
- зехтин
Начин на приготвяне:
- Започнете с тестото за блата. Разбъркайте маслото заедно със солта и яйцето. Прибавете брашното, мащерката и бързо омесете тесто. Завийте го в найлоново фолио и го оставете в хладилника за 30 минути.
- През това време нарежете аспержите на малки парчета, оставете две цели аспержи за декорация. Смесете крема сиренето, киселото мляко и заквасената сметана и яйцето – разбийте добре до гладка смес. Добавете зехтин, сол, черен пипер, риган и много ситно нарязания лук.
- След като тестото е стегнало, разточете на тънък блат. Покрийте дъното на малка кръгла тавичка (за ориентир – диаметър 28 см.).
- Оформете краищата добре, за да се получи стабилен борд от тестото. Надупчете с вилица дъното на блата.
- Изсипете сместа и разпределете добре. Сложете най-отгоре двете цели аспержи.
- Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса, без вентилатор.
- Нужни са около 40 минути до готовност.
- След изпичане, оставете да изстине, за да сервирате.
- Препоръчително е да се консумира с просеко или бяло вино.
Рецепта предоставена от Емил Томов.