Необходими продукти:
- 6 яйца
- 250 мл. прясно мляко
- 2 ч.ч. захар
- 250 гр. мазнина /олио мас или масло / може да се конбинират
- 3 ванилии
- козун. мая колкото кибритена кутия
- кората на 1 лимон
- кората на 1 портокал
- стафиди
- локум, колкото повече, толкова по-добре
- жълтък за намазване
- захар за поръсване
- около 1 кг. брашно
ПРИГОТВЯНЕ:
- Разтваряме маята с млякото, 2 с.л.захар, 2 с.л. брашно, оставяме да ферментира.
- Разбиваме захарта с яйцата и ванилиите, добавяме мазнина.
- Правим кладенче в съда с брашното и изсипваме сместа с яйцата и сместа с маята месим. Трябва да се получи меко тесто.
- Месим като слагаме на плота мазнина. Колкото повече месим толкова по- добре.
- Оставаме да втаса около 2 часа, може и повече.
- Размесваме отново, прибавяме стафидите, коричките, локума.
- Може да разделите тестото на две или на три части.
- Мажете с жълтък поръсвате със захар.
- Печете за около 30 мин.
Рецепта предоставена от Татяна Христова.