Необходими продукти:
За тестото:
- яйце 1 бр
- меко масло 50 г
- щипка сол
- типово брашно 200 - 250 г
- вода 40 - 50 мл
Плънка:
- коприва 150 г
- натрошено сирене 80 г
- настърган кашкавал 80 г
- шунка 50 г
- чедър 50 г
Заливка:
- яйца 2 бр
- прясно мляко 150 мл
ПРИГОТВЯНЕ:
- Вкусен пай с коприва, хрупкава коричка и пълен с витамини и минерали.Това е моята версия за пай, прибавих от мен само малко шунка. С чаша айрян е чудесен за закуска или лека вечеря.
- В купа сипете брашното и добавете щипка сол.
- Прибавете едно яйце, меко масло и разбъркайте с вилица.
- Сега налейте водата и замесете с брашното меко тесто без да лепне.
- В малка кръгла тавичка върху хартия за печене или намаслена и набрашнена разточете тестото с диаметър малко по голям от дъното на тавата и сложете тестото, като оформите с ръце да има ръбче около 2 см. Дъното набодете с вилица.
- Фурната загрята на 200 С печете за 10-12 минути докато тестото стане леко златисто.
- Копривата измита, бланширайте за 3 минути във вряща вода, извадете и отцедете добре.
- Нарежете на ситно, отстранете дръжките и стеблата. Върху полузапечената основа натрошете сирене, отгоре настърган кашкавал, следва парчета шунка, разпределете копривата.
- Разбийте две яйца, добавете прясно мляко и залейте копривата.
- Отгоре сложете парчета чедър.
- Печете докато стегне заливката при мен за 20-22 минути беше готово.
- Извадете, охладете и сервирайте нарязан, като торта.
Рецепта предоставена от Виолета Матева.