Продукти:
- 350 гр.брашно
- 20 гр.прясна мая (или 7 гр.суха)
- 110 мл прясно мляко
- 80 гр.захар
- 1/2 ч.л.сол
- 1 яйце
- 2 жълтъка
- 40 гр.масло (разтопено)
- 120 гр.масло (за намазване)
- 1 чаена лъжичка смляно индийско орехче
- 1-2 пак.ванилова захар
- Шоколадов чипс
Приготвяне:
- Важно - продуктите трябва да са на стайна температура.
- Разтваря се маята с 1 ч.л. захар в топло мляко и се оставя да шупне. Разтапя се маслото (40 гр.). Разбива се яйцето, жълтъците, захарта и ваниловата захар на лека пухкава пяна.
- Пресява се брашното и се оформя кладенче. Изсипва се в него шупналата мая с млякото, яйчената смес, сол, разбъркайте. Добавя се разтопено масло и се замесва. Меси се поне 10 минути, докато спре да лепне по ръцете. Готовото тесто отпочива на топло 15мин. След това се разделя на две топки и отново отпочива 15мин. Разточва се от всяка топка правоъгълник и се наръсва с шоколадовия чипс.
- Навива се на руло и се разрязва по дължина на половина. Навива се на охлюв.
- Слага се в намазнена тавичка. С другата топка се процедира по същия начин и се слага върху първата в тавата. Оставя се да отпочине още 15мин на топло.
- Намазва се с жълтък и се слага в предварително загрята фурна на 180°С. Ако започне да загаря много коричката се слага фолио.
- Пече се 45мин. След като изстине се поръсва с пудра захар.
Рецепта предоставена от Теодора Тодорова.
Теменужка Георгиева 4 год
Много добре!