Рецепта за Великденски козуначени кифлички

Коментари · 344 Прегледа

Рецепта за Великденски козуначени кифлички. Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Моята Великденска рецепта". Рецепта за Сладки кифлички.

Необходими продукти:

  • суха мая 7 г
  • Прясно мляко 200 мл
  • Захар 200 г
  • Яйца 4 бр.
  • Ракия 1 с.л.
  • Ванилии 2 бр.
  • Лимонова есенция
  • Настъргана кора от 1 лимон
  • Брашно 700 г
  • Краве масло 45 мл разтопено
  • Олио 45 мл
  • Мармалад по избор
  • Маково семе за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Маята се активира с малка част от прясното мляко и лъжичка захар. Оставя се на топло да шупне, а през това време се загрява останалото мляко и останалата захар, докато тя се разтопи.
  2. Оставят се да се охладят и през това време се пресява брашното. Хубаво е да се пресее поне два пъти. В купа се разбиват трите яйца и белтъкът на четвъртото, заедно с лъжица ракия, ванилията, лимоновата есенция и настърганата лимонова кора. По средата на брашното се прави кладенче и в него се изливат разбитите яйца, изстиналото подсладено мляко и шупналата мая.
  3. Замесва се меко и гладко тесто. В процеса на месене на струйка и на порции се добавят смесените два вида мазнини. Ако е необходимо се добавя брашно за доизмесване.
  4. Тестото се оформя на топка, покрива се с памучна кърпа или фолио и оставя на топло, докато хубаво бухне. Втасалото тесто се разделя на 4 топки. Всяка топка се разточва на кръг, който с помощта на остър нож се нарязва на тръгълници. В основата на всеки триъгълник се слага по малко мармалад по избор. Аз използвах шипков.
  5. Триъгълниците се навиват и оформят на кифлички, които се нареждат в тава покрита с хартия за печене. Оставят се да втасат повторно, тогава се намазват с останалият разбит жълтък с лъжица прясно мляко.
  6. Козуначените кифлички се поръсват с маково семе и поставят да се пекат в загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути.
  7. За да станат меки може във фурната да се постави метален съд с вода.
  8. Тези вкусни козуначени кифлички са отлично допълнение към великденската трапеза.

Рецепта предоставена от Албена Асенова-Писева.

 

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg