Необходими продукти:
- суха мая 7 г
- Прясно мляко 200 мл
- Захар 200 г
- Яйца 4 бр.
- Ракия 1 с.л.
- Ванилии 2 бр.
- Лимонова есенция
- Настъргана кора от 1 лимон
- Брашно 700 г
- Краве масло 45 мл разтопено
- Олио 45 мл
- Мармалад по избор
- Маково семе за поръсване
Начин на приготвяне:
- Маята се активира с малка част от прясното мляко и лъжичка захар. Оставя се на топло да шупне, а през това време се загрява останалото мляко и останалата захар, докато тя се разтопи.
- Оставят се да се охладят и през това време се пресява брашното. Хубаво е да се пресее поне два пъти. В купа се разбиват трите яйца и белтъкът на четвъртото, заедно с лъжица ракия, ванилията, лимоновата есенция и настърганата лимонова кора. По средата на брашното се прави кладенче и в него се изливат разбитите яйца, изстиналото подсладено мляко и шупналата мая.
- Замесва се меко и гладко тесто. В процеса на месене на струйка и на порции се добавят смесените два вида мазнини. Ако е необходимо се добавя брашно за доизмесване.
- Тестото се оформя на топка, покрива се с памучна кърпа или фолио и оставя на топло, докато хубаво бухне. Втасалото тесто се разделя на 4 топки. Всяка топка се разточва на кръг, който с помощта на остър нож се нарязва на тръгълници. В основата на всеки триъгълник се слага по малко мармалад по избор. Аз използвах шипков.
- Триъгълниците се навиват и оформят на кифлички, които се нареждат в тава покрита с хартия за печене. Оставят се да втасат повторно, тогава се намазват с останалият разбит жълтък с лъжица прясно мляко.
- Козуначените кифлички се поръсват с маково семе и поставят да се пекат в загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути.
- За да станат меки може във фурната да се постави метален съд с вода.
- Тези вкусни козуначени кифлички са отлично допълнение към великденската трапеза.
Рецепта предоставена от Албена Асенова-Писева.