Рецепта за сос Ромеско

Коментари · 654 Прегледа

Вкусна рецепта за сос Ромеско. Необходими продукти и начин на приготвяне на сос Ромеско. Пикантен сос за паста с бадеми, лешници, домати и зехтин.

Необходими продукти:

  • 4 средни домата, узрели с издълбана сърцевина
  • 1 глава чесън, разрязана през средата (хоризонтално)
  • 2 ч.л. + 1/3 ч.ч. зехтин
  • 1/4 ч.ч. бланширани бадеми
  • 1/4 ч.ч. белени лешници
  • 1 суха люта чушка, почистена и разрязана на две по дължина
  • 1 с.л. сол
  • 2 -3 с.л. червен винен оцет
  • 2 с.л. червено вино (сухо или с плодови аромати), при необходимост
  • 1 филия сух бял хляб, натрошен при необходимост

 

Приготвяне или как се готви ястието:

  1. Загрейте фурната на 160 градуса. Сложете доматите и половинката чесън в тавичка и ги напръскайте с около 1 с.л. зехтин.
  2. Печете докато доматите и чесъна се карамелизират, но не бива да се препекат и изгорят, става за около 90 минути.
  3. От останалата половинка чесън издълбайте 1 с.л. чесън и го сложете в пасатора или кухненския робот.
  4. Докато доматите се запекат загрейте около 1 с.л. зехтин в малък тиган на средна температура. "Запържете" бадемите и лежниците до златисто-кафяво, за около 5-6 минути, като разбръквате, за да не загорят.
  5. Поставете на кухненска салфетка да изстинат и ги прибавете в пасатора. Сложете чушката в същото тиганче и "запържете" за около 10 секунди от всяка страна (натискайте с вилица или шпатула, за да остане "плоска").
  6. Добавете 1 ч.ч. гореща вода и "варете" докато омекне за около 15 минути. Отцедете и поставете в пасатора.
  7. Когато доматите и чесъна са се карамелизирали ги извадете и ги оставете да се охладят. Махнете обелките на доматите и издълбайте вътрешността на чесъна. Добавете ги в пасатора. Добавете сол и почнете да пасирате.
  8. Докато пасирате бавно прибавете останалата 1/3 ч.ч. зехтин като продължавате да разбивате, все едно правите майонеза.
  9. Добавете оцета и продължете да разбивате. Опитайте и ако е нужно добавете още.
  10. Пасирайте докато получите хомогенен сос, но той не бива да загуби леко зърнената си структура. Сосът трябва да е гъст.
  11. Ако ви се вижда твърде гъст добавете малко от виното. Ако пък е по-рядък добавете малко от хляба като го доразбиете след това.

 

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg