Необходими продукти:
- 1 кг месо от петел/или кокошка,а може и пиле/ - бутчета, крилца и кълки
- 200 гр печурки
- 150 гр лук шалот или арпаджик
- 150 гр моркови
- 100 гр бекон
- олио
- сол
- черен пипер
- глава чесън
- 600 мл червено вино
- 2 ч.ч. пилешки бульон
- дафинов лист
- мащерка
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. царевично нишесте
Приготвяне или как се готви ястието:
- Измиваме и подсушаваме петела и го нарязваме.
- Отделяме бутчетата, кълките и крилцата за ястието, а останалото за супа или друго ястие.
- Заливаме го с виното, добавяме няколко скилидки чесън, малко мащерка и го оставяме в хладилника за една нощ или около 12 часа да се маринова.
- На следващия ден подсушаваме месота, а остатъка от виното прецеждаме.
- Почистваме с четка или обелваме гъбите и ги нарязваме на едро.
- Обелваме лука и също го нарязваме на едро. Ако ползваме арпаджик, само обелваме външната люспа.
- Нарязваме бекона на парчета и го запържваме в сгорещено олио в тенджера с дебели стени. След като си пусне мазнината, го изваждаме и на негово място задушаваме гъбите, морковите и лука, докато се зачервят и омекнат, подправяме със сол на вкус и черен пипер.
- Изваждаме зеленчуците при бекона. Добавяме мазнина, ако е нужна, в тенджерата и запържваме парчетата петел до зачервяване от всички страни. Подправяме със сол на вкус.
- Обелваме чесъна и на цели скилидки го задушаваме за кратко.
- Наливаме виното и бульона, подправяме със сол, чер. пипер, дафиновия лист и мащерката и оставяме ястието да заври.
- Намаляме температурата и варим до готовност на месото. Тъй като е жилаво месо, може да отнеме до два часа. През това време, ако е нужно, може да се долива бульон. Може да се надупчи или да се направят разрези по месото, за да се свари по-бързо.
- Изваждаме парчетата месо от ястието и дафиновия лист също. Сгъстяваме получилия се сос с разтвореното в няколко с.л. вода нишесте и го подправяме с малко доматено пюре. Разбъркваме добре.
- Връщаме месото, зеленчуците и бекона.
- Варим още 5-6 минути, докато соса се сгъсти леко.
- Сервираме с картофено пюре, сварен ориз или паста.
Рецепта предоставена от Десислава Енчева