Рецепта за Coq au vin / Петел във вино

Коментари · 364 Прегледа

Рецепта за Coq au vin / Петел във вино. Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Месец на влюбените". Рецепта за основно ястие, с което да изненадате любимия.

Необходими продукти:

  • 1 кг месо от петел/или кокошка,а може и пиле/ - бутчета, крилца и кълки
  • 200 гр печурки
  • 150 гр лук шалот или арпаджик
  • 150 гр моркови
  • 100 гр бекон
  • олио
  • сол
  • черен пипер
  • глава чесън
  • 600 мл червено вино
  • 2 ч.ч. пилешки бульон
  • дафинов лист
  • мащерка
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. царевично нишесте

 

Приготвяне или как се готви ястието:

  1. Измиваме и подсушаваме петела и го нарязваме.
  2. Отделяме бутчетата, кълките и крилцата за ястието, а останалото за супа или друго ястие.
  3. Заливаме го с виното, добавяме няколко скилидки чесън, малко мащерка и го оставяме в хладилника за една нощ или около 12 часа да се маринова.
  4. На следващия ден подсушаваме месота, а остатъка от виното прецеждаме.
  5. Почистваме с четка или обелваме гъбите и ги нарязваме на едро.
  6. Обелваме лука и също го нарязваме на едро. Ако ползваме арпаджик, само обелваме външната люспа.
  7. Нарязваме бекона на парчета и го запържваме в сгорещено олио в тенджера с дебели стени. След като си пусне мазнината, го изваждаме и на негово място задушаваме гъбите, морковите и лука, докато се зачервят и омекнат, подправяме със сол на вкус и черен пипер.
  8. Изваждаме зеленчуците при бекона. Добавяме мазнина, ако е нужна, в тенджерата и запържваме парчетата петел до зачервяване от всички страни. Подправяме със сол на вкус.
  9. Обелваме чесъна и на цели скилидки го задушаваме за кратко.
  10. Наливаме виното и бульона, подправяме със сол, чер. пипер, дафиновия лист и мащерката и оставяме ястието да заври.
  11. Намаляме температурата и варим до готовност на месото. Тъй като е жилаво месо, може да отнеме до два часа. През това време, ако е нужно, може да се долива бульон. Може да се надупчи или да се направят разрези по месото, за да се свари по-бързо.
  12. Изваждаме парчетата месо от ястието и дафиновия лист също. Сгъстяваме получилия се сос с разтвореното в няколко с.л. вода нишесте и го подправяме с малко доматено пюре. Разбъркваме добре.
  13. Връщаме месото, зеленчуците и бекона.
  14. Варим още 5-6 минути, докато соса се сгъсти леко.
  15. Сервираме с картофено пюре, сварен ориз или паста.

 

Рецепта предоставена от Десислава Енчева

 

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg