Чимен / Сминдух

Коментари · 494 Прегледа

От векове семената от сминдух се използват като подправка, а листата му се хапват като зеленчук в Индия, Китай и Близкия Изток. Родината му е Средиземноморието

Описание:

От векове семената от сминдух се използват като подправка, а листата му се хапват като зеленчук в Индия, Китай и Близкия Изток. Родината му е Средиземноморието, но се добива и в Индия, Египет, Непал, Пакистан, Мароко и Китай. Той е прочут не само заради аромата и вкуса си, но и заради редицата благоприятни свойства върху организма и здравето.

В България е по-известен и използван от нашите баби или като част от шарената сол, но повярвайте ми, заслужава си да го преоткриете и да му отделите едно бурканче сред любимите си подправки.

Защо ли – ако искате да готвите апетитни индийски рецепти и вкусни ястия със зеленчуци, ако ви боли гърлото или имате повишено кръвно налягане, ако имате проблем с нивата на кръвната захар, ако сте уморени или имате проблеми със стомаха – апетитното решение може да откриете именно в това бурканче, пълно с магия.

Ботаническо име: Trigonella foenum-graecum

Вкус:

Сминдухът е много ароматна подправка, с мирис наподобяващ кърито. Има леко остър и сладкогорчив вкус, подобен на прегоряла захар. Изключително много се използва в индийската кухня особено при приготвянето на зеленчукови ястия и в различни къри смес. Много богат на минерали, протеини и витамини, сминдухът е важна съставка на всички ястия в по-бедните райони на Индия.

Подходящи комбинации:

бахар, кимион, кардамон, чили, канела, къри, джинджифил, картофи, бобови култури, птиче месо, дивечови меса. Преди да използваме в рецепта: Сминдухът се предлага в четири форми – като свежа подправка, изсушените листа, на семена или на прах. У нас се предлага в последните три. Ако използвате семената на сминдуха винаги първо ги “запържвайте” в сух тиган. Лекото запържване ще им придаде един по-мек вкус на леко запечени ядки. Ако ги препечете повече вкусът ще е горчив. Накиснатите за една нощ семена, стават леко “желатинови” и по-лесно се смесват в къри пастите. Имайте предвид, че семената можете да смелите само с помощта на кафемелачка, тъй като са много твърди, затова е добре да заложите на фабрично смлените семена.

Действие:

Противовъзпалително, антисептично, понижаващо високата температура (антипиретично), афродизиак, успокояващо, отхрачващо, възстановително.

Коментари
Румяна Димитрова 4 год

Винаги присъства в кухнята ми

 
 
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg