Рецепта за торта "Портокалова наслада"

Коментари · 350 Прегледа

Рецепта за торта "Портокалова наслада". Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Месец на влюбените". Рецепта за десерт - торта.

Необходими продукти:

За какаовия блат:

  • 100 гр. брашно
  • 60 гр. какао
  • 220 гр. захар кристална
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 1 яйце
  • 120 мл прясно мляко, смесено с 1/2 ч.л. оцет
  • 60 мл кокосово масло или олио
  • 120 мл горещо, прясно приготвено кафе
  • 1/2 ч.л. ванилова есенция

За пандишпановия блат:

  • 225 гр. брашно 6 белтъка, на стайна температура
  • 160 гр. фина захар
  • 75 гр. разтопено и охладено краве масло

За портокаловия крем с маскарпоне:

  • 6 жълтъка
  • 100 мл прясно изцеден портокалов сок
  • 100 гр. захар
  • кората на 1 портокал
  • 125 гр. студено масло, нарязано на кубчета
  • 250 гр. Маскарпоне

За шоколадовия ганаш:

  • 350 гр. черен шоколад (може и кувертюр с над 55 % какао)
  • 500 мл. течна, животинска сметана, неподсладена

 

 

Приготвяне или как се готви десертът:

  1. За какаовия блат: Фурната се загрява на 180*С. Прясното мляко се смесва с оцета и се оставя да си взаимодействат, докато приготвите другите продукти. Тава с диаметър 20-22 см се покрива с хартия за печене.
  2. В купа се пресяват брашното и какаото, добавя се содата, солта, бакпулвера и захарта и се разбъркват добре. Яйцето се разбива с вилица, добавя се олиото, прясното мляко и ванилията. Мокрите съставки се добавят при сухите и се разбъркват.
  3. Добавя се горещото кафе и се разбъркват отново до получаване на хомогенна, сравнително рядка смес. Излива се в подготвената тортена форма и се пече до готовност, около 25-30 минути. Проверява се с дървена клечка, която при поставяне в средата на блата трябва да е суха. Изпечената основа се оставя да изстине във формата 10-тина минути, след което се прехръвля върху метална скара или кухненско плот до пълното й охлаждане. Разрязва се на две.

За пандишпановия блат:

  1. Фурната се загрява на 180*С. Тава с диаметър 20-22 см се покрива с хартия за печене. Разделят се белтъците от жълтъците.
  2. Белтъците и захарта се разбиват с миксер до получаването на бял и пухкав крем.
  3. Брашното се пресява и се прибавя към яйчената смес на 2-3 пъти. Разбърква се нежно и внимателно със силиконова шпатула като се внимава да не спадне сместа. Тестото се изсипва във формата и се пече около 20-25 минути или до лека златиста коричка. Оставя се да изстине напълно. След което се разрязва на две части. 

За портокаловия крем:

  1. Жълтъците, сока, захарта и кората се изсипват в тенджера с дебело дъно или касерола. Готвят се на среден огън като се бърка непрекъснато. След около 5-8 минути сладкото следва да се е сгъстило - за проверка прокарайте силиконова шпатула през дъното на тенджерата и ако не оставя следа, значи е готово.
  2. Когато е готово, се отстранява от котлона и докато е още горещо към него се прибавя маслото, парче по парче, като се разбърква добре след всяка добавена бучка масло.
  3. Изсипва се в купа, покрива се със свежо фолио и се прибира в хладилника за час, докато стегне. След което към него се прибавя маскарпонето и се разбърква внимателно.

За шоколадовия ганаш:

  1. Шоколадът се нарязва на малки парчета и се изсипва в купа.
  2. Сметаната се загрява до кипване и се излива при шоколада. Изчаква се минута, след което се разбърква до получаването на хомогенен крем. Оставя се да се охлади, след което се оставя в хладилника за 30 минути.

Сглобяване на тортата:

  1. Поставя се един пандишпанов блат и се сиропира леко с прясно мляко. Намазва се половината от шоколадовия ганаш. Слага се какаовия бллат, който се намазва с портокаловия крем. Върху него се поставя другия какаов блат, който се намазва с шоколадовия ганаш. Най-отгоре се слага другия пандишпанов блат.
  2. Тортата се прибира в хладилника, за да стегне добре. За намазване на тортата използвах шоколадов кувертюр с 55 % какао, смесен с 2-3 с.л. кокосово масло за блясък. Отгоре сложих кокосови бонбони и тънки резени портокал за свежест, а посредата - пресни боровинки.

 

Рецепта предоставена от Снежина Чурова.

 

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg