Необходими продукти
- брашно (340 гр.)
- 3 бр. яйца
- масло (180 гр.)
- захар (250 гр.)
- прясно мляко (150 мл, без значение каква масленост)
- късо силно кафе еспресо (около 30 мл.)
- какао (20 гр.)
- конфитюр, за препоръчване кайсиев (200 гр.)
- бакпулвер (1 ч.л.)
- капсула течна ванилия
- сол (4 ч.л.)
- орехови ядки за украса
Начин на приготвяне
В подходяща купа се разбъркват мекото масло със захарта и се прибавят яйцата, които се разбиват със сместа до получаването на пухкав крем. В друга купа се объркват брашното със солта, бакпулвера и какаото, и се прибавят към крема постепенно. Към общата смес се прибавя ванилията, млякото, без да се спира да се бърка и охладеното до стайна температура кафе. След като всички съставки са объркани, се подготвя подходящ съд, намаслен с масло и поръсен с брашно, където се изсипва сместа и се пече. Готовият кекс се маже с конфитюр (предварително загрят в съд с вода) и се поръсва със смлени орехи.
Източник: bg-kafe