Необходими продукти:
- 3 големи яйца
- 150 г захар
- 1 голям настърган морков
- 1 ч л канела
- 1 ванилия
- 4 с л олио
- 1 шепа нарязани орехи
- 1 с л шоколад на малки парчета
- кора от портокал
- 150 г брашно лимец
- 2 ч л бакпулвер
Глазура:
- Извара сладкарска 80 г
- 3 с л заквасена сметана
- 1 с л маскарпоне
- пудра захар на вкус
Приготвяне или как се готви десертът:
- В купа се разбиват яйцата със захарта с миксер, докато се разтопи.
- Добавя се олио, канела, ванилия, кора от портокал, нарязани орехи и парченца шоколад. Разбърква се добре.
- Обелен морков се рендосва на едро и прибавяме в сместа, а накрая сипваме брашното и бакпулвера. Отново се разбърква и сипваме в малка тавичка 24 см диаметър върху хартия за печене.
- Печем в загрята фурна 180 С около 30-35 минути до суха клечка. Изважда се върху решетка да се охлади.
- Смесват се извара, заквасена сметана, пудра, маскарпоне и се разбъркват добре на гладко кремче.
- Поставя се сладкиша в чиния, заливаме с глазура, поръсваме краищата със настърган шоколад, декорира се с захарни сърца и оставяме на хладно.
- Нарязва се като торта и сервираме с чаша кафе!
Рецепта предоставена от Виолета Матева.