Свински джолан на шайби (за 6-10 порции)
3-4 с л олио
1 стрък праз
2-3 скилидки чесън
1 морков
1 червена чушка
1 ч л доматено пюре
Черен пипер
Червен пипер
Мащерка
200 мл бяло вино
Листа от кисело зеле
Суджук
Дафинов лист
Вода/зелев сок
Копър
Измитите и подсушени джолани запечатваме от всички страни в тиган с олиото и оставяме настрана. В същата мазнина задушаваме наситнените зеленчуци. След омекването им прибавяме пиперите и мащерката, доматеното пюре, разбъркваме и наливаме виното. Връщаме месото, готвим по 5 мин от двете страни и отстраняваме от огъня. Към всяко парче месо добавяме по 3-4 тънки резена суджук и завиваме в листа, като сарма. Дъното на глинен съд покриваме с листа и отгоре редим сърмите. Пускаме няколко дафинови листа, изсипваме соса от тигана и наливаме вода/сок, почти да покрие всичко. Покриваме отново с листа, слагаме капак и печем на 150', около 2,5-3 часа. Готовото ястие поръсваме с копър.