- 1 пакет кори за баклава,аз използвам турски,че са много фини
- 2 ч. ч. смлени орехи
- 1/2 пакетче канела
- 100 г разтопено краве масло
- 50 мл олио
За сиропа:
- 600 г кристална захар
- 700 мл вода
- кръгче лимон
Начин на приготвяне:
Винаги започвам със сиропа.
В тенджерка слагам захарта,водата и кръгчето лимон и слагам на котлона.Варя 15 минути след завиране.Оставям го да се охлади и започвам да редя баклавата.
Намазвам кръгла тава с мазнина и слагам първата кора.Изрязвам краищата по тавата и ги нареждам и тях.Намазвам със смес от краве масло и олио.Слагам втората кора и така докато наредя половината.
Разстилам орехите,объркани с канелата.Върху тях слагам следващата кора,мажа с масло и така докато свършат корите.
Нарязвам по начин,който виждате на снимката.Загрявам останалата мазнина и с нея поливам баклавата,като се старая да влезе в разрезите.
Пека на предварително загрята на 170 градуса фурна,с вентилатор за около час.
Горещата баклава заливам със студения сироп.
Да ви е сладко и весели празници от мен!