Необходими продукти
- свински дроб - 1 кг
- черен лук - 3 - 4 глави кромид
- олио
- сол - на вкус
- захар - 2 с.л.
- черен пипер
- балсамов оцет
Начин на приготвяне
Почистете дроба от излишните ципи и нарежете на средно големи парчета. Измийте го и добре подсушете. Пригответе си глинена тавичка, като дъното полейте обилно с олио. Изсипете дроба в глинения съд и ако е необходимо, долейте още мазнина. Завийте с фолио и сложете в студена фурна. Печете на 200 градуса около 30 мин с фолиото, отстранете и допечете още 10 мин максимум. Докато се пече дробът на фурна, [пригответе карамелизирания лук. Нарежете на полумесеци. Загрейте мазнина в тиган и сипете лука да се пържи, докато хване загар, добавете захарта и разбъркайте. Щом започне да се карамелизира, добавете балсамов оцет и малко вода и оставете да се задуши под капак. След като лукът е готов, добавете го при сготвения свински дроб, объркайте и чак тогава посолете със солта и поръсете със прясно смлян пипер.
Източник: Gotvach